Bilindiği üzere 07.06.2022 tarihli 214 ve 375 sayılı kanun hükmünde bazı değişiklikler yapılmasına dair TBMM’ye kanun teklifi sunulmuştur. Sunulan bu kanun teklifi 14 maddelik iyileştirme adı altında geçmektedir. Kanun teklifi incelendiğinde ise Sağlık Meslek Mensupları için eski düzenden bir farkı olmadığı apaçık görülmektedir. İki yıldır gerek sosyal medyada, gerekse sahada yoksulluk sınırı üzerinde seyyanen zamlı maaş ısrarımız devam etmiştir. Fakat hükümet nezdinde bu talebimiz ciddiye alınmamıştır. Sunulan yasa tasarısı bu şekilde hayata geçecek olursa Sağlık Meslek Mensuplarının cebine tek kuruş faydası olmayacaktır. Sabit ek ödeme döner sermayeden mahsup edilmeden, maaşlarımız emekliliğe yansıyacak şekilde tek bordro haline getirilmeden, kadro unvan katsayıları arttırılmadan, Yoksulluk Sınırının Üstünde Tek Kalem Maaş sistemine geçilmeden bu tasarının bir anlamı yoktur. Performans sisteminden vazgeçilip, aldığımız maaşlarımıza reel iyileştirme yapılmalıdır.
Bakan beyin 26 Mayıs’ta müjde diye duyurduğu beş müjdenin beşi de Sağlık Meslek Mensupları için tamamen hayal kırıklığı olmuştur.
Bizlerin artık ne fiziksel, ne psikolojik ne de ekonomik şiddete dayanacak gücü kalmamıştır. Pandemi öncesinde ve pandemi boyunca sahada döktüğümüz alın terimizin karşılığı içi boş bir yasa tasarısı değildir.
Sendikalar ve Yetkililer unutmamalıdır ki o koltuklar sizlere tüm Sağlık Meslek Mensuplarının mali ve özlük haklarını savunun diye emanet edildi. Gereğini yapmadığınız takdirde de yine bizler tarafından o çok sevdiğiniz koltuklarınız geri alınacak.
Sağlık Emekçileri emeğinin gasp edilmesine hiç bir koşulda ve şartta izin vermeyecektir.
Emeği gasp edilen, alın teri hiçe sayılan biz sağlık çalışanları bugün susarsak, yarın söyleyecek tek bir kelimemiz olmaz. Bu mücadeleye hep birlikte ortak olmak zorundayız.
Bizler verilen sözler, verilen vaatler yerine getirilinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz. Bu haksızlığa susmayacak ve boş yasa tasarısını kabul etmeyeceğiz.
Duygu ERDAL
Saha-Der Örgütlenme Sekreteri