Hakkımızda

Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği kısa adı SaHaDer olan derneğimiz twitterda birbirini hiç tanımayan, amacı sağlık meslek mensuplarının çalışma koşullarının ve özlük haklarının iyileştirilmesi olan farklı branşlardaki kişilerin bir araya gelerek tüm sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm aramak ve yasal boyutta temsil maksadıyla 11.11.2020 tarihinde kurulmuştur.

İletişim Bilgileri

Kazım Karabekir Mahallesi Rasim Tekyıldız Sokak No:16 B blok Bağımsız Bölüm :k:1 İlkadım / Samsun

sahader.org@gmail.com

Bakan Koca verdiği sözleri tutmadı

Bakan Koca, geçen Ağustos’ta “iş bırakma” eyleminden bir gün önce sağlık çalışanlarını eyleme katılmamaya ikna için “mektup” gönderdi. Mektubunda Beyaz Reform övgüsü yapan Koca, sağlıktaki sorunları şu sözlerle itiraf etti:

  • Nöbet ücretlerinin adil bir düzeye çıkması gerekiyor
  • Sağlık çalışanlarının taban ödemesinin artırılması şart
  • Aile hekimlerimizin cari harcamaları önemli bir meselemiz
  • Artık tamamlama aşamasında olduğumuz ‘Sağlıkta Şiddete Karşı Eylem Planı ’çalışmamızı yakında uygulama sürecine koyacağız
  • Enflasyon gerçeğine karşı bütün sağlık çalışanlarımızı korumak amacıyla, ilgili taraflarla çalışmalarımız devam ediyor”

Koca’nın mektubunun üzerinden bir yıl geçmesine karşın, söz konusu sorunlara ilişkin hiçbir ilerleme kaydedilmemesi, sağlık emekçilerinin tepkisine neden oldu. SAHADER Sosyal İşler Sekreteri Abdurrahman Aktürk, “Sağlıkta şiddet, tırmanmaya devam ediyor. Sağlık çalışanlarının maaşları beş parça olarak ödeniyor, ancak sadece bir kalemi emekliliğe yansıyor. Hiçbir sağlık çalışanı ay sonunda alacağı ücretin ne kadar olacağını bilmiyor” dedi.

‘DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK’
Geçmiş yıllarda asgari ücretle paralel olan taban aylığın, asgari ücretin beş bin lira altında seyretmeye devam ettiğine işaret eden Aktürk, “Bakanın ‘Düzeltilecek’ diyerek söz verdiği, yetkili sendikanın ise toplu sözleşme masasında saat başına 5 TL zam aldığı fazla mesai ücretleri ise aslında dünyada haber olacak şekildedir. Çünkü mesaide alınan ücretin, üçte birine fazla mesai ücreti ödenmektedir. Dünyada örneği olmayan bu uygulama aslında emeğe verilen değerin açık bir göstergesidir” ifadelerini kullandı. Aktürk, “Bugün asgari ücretin saati 88 lirayken, lisans mezunu bir hemşirenin fazla mesai ücreti 75 liradır. Hemşirelik gibi nitelikli bir iş sunumuna karşılık verilen ücret, vasıfsız yeni işe başlayan bir işçinin saat ücretinden daha düşük kalmaktadır” diye konuştu.

‘ÜÇÜNCÜ KEZ BAKAN OLMASI MI BEKLENMEKTE’
Hemşireler ve Ebeler Günü’nde iktidar tarafından sağlık personelinin ne kadar değerli olduğu vurgulandığı ve teşekkür edildiğini, ancak yine haklarının teslim edilmedini vurgulayan Aktürk, sözlerine şunları ekledi:

“Sağlık emekçilerine verilen sözlerin tutulması için daha kaç yıl geçmesi gerekiyor? Bakan Bey’in üçüncü kez bakan olması mı beklenmektedir? Sayın bakanın mektubu ve açıklamaları ortadayken her fırsatta övünülen sağlık personelinin özlük ve mali hakları ne zaman iyileştirilecektir?”

Haber: Cumhuriyet

Önceki İçerik

SAHADER

Hakkında

Bir yanıt yazın